Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری دانشجو»
2024-05-09@16:11:09 GMT

از نهضت‌های آزادی‌بخش تا گروهک تروریستی

تاریخ انتشار: ۱۱ فروردین ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۴۴۱۲۳۷

از نهضت‌های آزادی‌بخش تا گروهک تروریستی

شیوه‌ی جنگیدن نهضت‌های آزادی‌بخش با گروه‌های تروریستی متمایز است از این جهت که نهضت‌ها خود را در چارچوب قواعد جنگ تعریف می‌کنند و غیرنظامیان را هدف قرار نمی‌دهند و ایجاد وحشت نمی‌کنند.

گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، فاطمه مزجی؛ کشورها خصوصاً در منطقه‌ی ما تحولات گوناگونی را پشت سر گذاشته‌اند تا به شرایط فعلی رسیده‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

یکی از عوامل تغییر وضعیت و حکومت کشورها جنبش‌هایی است که با استناد به حق تعیین سرنوشت فعالیت می‌کنند. بر مبنای بند ۲ ماده ۱ منشور ملل متحد و میثاقین حقوق بشر و برخی از قطعنامه‌های مجمع عمومی سازمان ملل متحد تمامی ملت‌ها حق تعیین سرنوشت خود را دارند و باید بتوانند نوع و وضعیت سیاسی کشور و شیوه‌ی مدیریت اقتصادی و فرهنگی خود را انتخاب بکنند.


اشغال نظامی، آپارتاید و استعمار سه مانع اصلی بر سر راه اعمال حق تعیین سرنوشت هستند که ملت‌ها می‌توانند با آن‌ها رو به رو شوند. در چنین شرایطی اگر یک ملت تمام امکان‌های سیاسی خود را برای رفع چنین شرایطی امتحان کند و نتیجه ندهد طبعاً دست به شورش و رفتارهای سخت در برابر قوای مسلط می‌زنند که مشروع و قانونی در نظر گرفته می‌شود و از این نظر اقدامات آن‌ها با اقدامات تروریستی متفاوت است که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم.

 

برای مثال بعد از فروپاشی عثمانی و استعمار مناطقی در غرب آسیا توسط انگلستان از جمله سرزمین فلسطین شاهد نقض حق بشردوستانه‌ی ملت فلسطین بوده‌ایم بدین صورت که انگلیسی‌ها بدون توجه به خواست ملت فلسطین جمعیتی را به آن کشور گسیل کردند و قوای حاکمه را به دست آن‌ها دادند تا تشکیل دولت دهند.

 

قضیه‌ی فلسطین یکی از مصادیق بارز نقض حق تعیین سرنوشت می‌باشد. به جنبش‌هایی که علیه این نقض حق شکل می‌گیرند نهضت آزادی بخش یا نهضت‌های مقاومت می‌گویند. این گروه‌ها دولت نیستند اما دارای حقوق و تکالیفی هستند و حتی ممکن است مسئولیت بین‌المللی بر آن‌ها بار شود. نهضت‌های آزادی‌بخش برخلاف گروهک‌های تروریستی اهداف سیاسی مشروع دارند و منظور از مشروع آن چیزی است که در حقوق بین‌الملل، قانونی در نظر گرفته شده است. برای مثال حزب‌الله لبنان که در جهت جلوگیری از اشغال سرزمین لبنان توسط اسرائیل فعالیت می‌کند و در اعمال قدرت حاکمه اخلال ایجاد نمی‌کند، مصداق هدف مشروع داشتن است، هرچند در این زمینه نظریات سیاسی هم بی‌تاثیر نیستند.

 


شیوه‌ی جنگیدن نهضت‌های آزادی‌بخش با گروه‌های تروریستی متمایز است از این جهت که نهضت‌ها خود را در چارچوب قواعد جنگ تعریف می‌کنند و غیرنظامیان را هدف قرار نمی‌دهند و ایجاد وحشت نمی‌کنند. برای مثال حمله‌ای که در رژه‌ی نظامی غرب کشور در برابر تماشاگران اتفاق افتاد تروریستی است از این جهت که غیرنظامیان را هدف قرار داده است. البته که اوضاع و احوال در اینکه محدوده‌ی هرکدام از این تمایزها چقدر است، موثر می‌باشد. برای مثال فعالیت‌های در برابر شهرک‌نشینان صهیونیست از این جهت که به صورت غاصبانه در سرزمین اشغالی سکونت کردند لزوماً مصداق هدف غیرنظامی در نظر گرفته نمی‌شوند.


حقوق نهضت‌های آزادی‌بخش

- براساس پروتکل‌های چهارگانه کنوانسیون ژنو -اسناد حقوق جنگ- در بند ۴ ماده ۱ پروتکل اول، نهضت‌ها حق توسل به زور را دارند و این حق، مشروع شناخته شده است.


- به چنین نهضت‌هایی می‌توان کمک نظامی کرد و برقراری روابط سیاسی با آن‌ها مشروع در نظر گرفته شده است برخلاف گروهک‌های تروریستی.


- دولت‌ها در برابر نهضت‌های آزادی‌بخش نمی‌توانند به دفاع مشروع استناد بکنند.

تکالیف نهضت‌های آزادی‌بخش
- باید در چارچوب تکالیف حقوق بشردوستانه عمل بکنند و از حمله عمدی به اهداف غیرنظامی مثل مدارس و بیمارستان‌ها خودداری کنند.


- باید از جنگ‌افزارهای متعارف استفاده کنند و استفاده از سلاح‌های شیمیایی و کشتار جمعی ممنوع در نظر گرفته شده است.


- حملاتی که منجر به ایجاد درد و رنج شدید در انسان‌ها شوند، ممنوع دانسته شده است.

 

فاطمه مزجی - کارشناسی حقوق دانشگاه تهران

انتشار یادداشت‌های دانشجویی به معنای تأیید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروه‌ها و فعالین دانشجویی است.

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: نهضت آزادی تروریست یادداشت دانشجویی نهضت های آزادی بخش حق تعیین سرنوشت برای مثال گروه ها نهضت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۴۴۱۲۳۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ایروانی: هیچ یک از گروه‌های مقاومت در اقدام مشروع ایران علیه اسرائیل دخیل نبودند

آفتاب‌‌نیوز :

متن کامل نامه سفیر ایران در سازمان ملل متحد به رئیس دوره‌ای شورای امنیت و نیز دبیرکل سازمان ملل به شرح زیر است:

مکاتبه حاضر در پاسخ به نامه مورخ ۱۹ آوریل ۲۰۲۴ (۳۱ فروردین) نماینده رژیم اسرائیل در سازمان ملل متحد تهیه شده است. در این نامه، نماینده رژیم اسرائیل بار دیگر به دروغ و با توسل به اطلاعات نادرست اقدام به ایراد اتهامات بی‌اساسی علیه جمهوری اسلامی ایران کرد. علاوه بر مکاتبه‌های پیشین جمهوری اسلامی ایران که در تاریخ ۱۳ و ۳۰ آوریل ۲۰۲۴ (S/۲۰۲۴/۳۰۵-S/۲۰۲۴/۳۴۹) ارسال شده است، مایلم بر موارد زیر تأکید کنم.

۱. جمهوری اسلامی ایران تمامی اتهامات بی‌اساس مندرج در نامه مزبور را صریحاً و قاطعانه رد می‌کند. برخلاف چنین ادعا‌های بی‌اساسی، جمهوری اسلامی ایران پیوسته حقوق بین‌الملل را رعایت کرده، به اصول منشور سازمان ملل متحد پایبند بوده و از قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل تبعیت کرده است.

علاوه بر این، جمهوری اسلامی ایران از طریق مشارکت سازنده خود در حوزه‌های مختلف، نقش فعالی در ارتقای صلح و امنیت بین‌المللی ایفا کرده است.

۲. جمهوری اسلامی ایران در مکاتبه‌های پیشین خود در تاریخ ۱۳ و ۳۰ آوریل ۲۰۲۴ (S/۲۰۲۴/۳۰۵-S/۲۰۲۴/۳۴۹)، صراحتاً اعلام داشت که اقدام ۱۳ آوریل ۲۰۲۴ مستقیماً و به‌طور رسمی توسط ایران و در پاسخ به تجاوزات نظامی مکرر رژیم اسرائیل، به‌ویژه حمله نظامی این رژیم در تاریخ ۱ آوریل ۲۰۲۴ (۱۳ فروردین) علیه اماکن دیپلماتیک کشورم در دمشق، پایتخت جمهوری عربی سوریه، صورت پذیرفته است. اقدام جمهوری اسلامی ایران ضروری، مشروع و کاملاً در راستای حق ذاتی آن برای دفاع از خود ذیل منشور سازمان ملل متحد بود. این اقدام تنها اهداف نظامی را هدف قرار داد و با دقت و با اطلاع قبلی برای جلوگیری از آسیب غیرنظامیان انجام شد.

مایلم تاکید کنم که هیچیک از گروه‌های مقاومت در اقدام مشروع جمهوری اسلامی ایران دخیل نبوده و هرگونه ادعا در این خصوص، مردود است.

۳. برخلاف ادعای رژیم اسرائیل، جمهوری اسلامی ایران در منطقه نیرو‌های نیابتی ندارد؛ هیچ فرد، گروه یا ملتی تحت دستور ایران فعالیت نمی‌کند. علاوه بر این، گروه‌های مقاومت نیابتی نیستند. این گروه‌ها، گروه‌های مشروع و قانونی هستند و تنها به مبارزه با اشغالگری و تجاوز رژیم اسرائیل در غزه، دیگر سرزمین‌های اشغالی فلسطین و همچنین علیه نیرو‌های اشغالگر در دیگر کشور‌های منطقه می‌پردازند. بنابراین، تلاش رژیم اسرائیل برای برچسب‌زنی به آن‌ها به‌عنوان گروه‌های «نیابتی»، تنها برای پنهان کردن و توجیه اقدامات تجاوزکارانه و بی‌ثبات‌کننده خود در منطقه است.

۴. نمی‌توان این واقعیت را انکار کرد که رژیم اسرائیل با چنین ید و سابقه طولانی در نقض آشکار قوانین بین‌المللی، منشور سازمان ملل متحد و قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد، کماکان به عنوان مهمترین تهدید علیه صلح و امنیت بین‌المللی به شمار می‌رود.

هرگونه تلاش مذبوحانه این رژیم برای پوشاندن این واقعیت از طریق اطلاعات نادرست، جریان‌سازی یا ایراد اتهامات بی‌اساس علیه دیگران، بیهوده و بی‌اساس است. رژیم اسرائیل نمی‌تواند مسئولیت مستقیم و کامل خود را در قبال کشتار و فاجعه انسانی جاری در غزه که جملگی خلاف قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد هستند، انکار کند. نمونه بارز بی‌اعتنایی مداوم رژیم اسرائیل به قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل در قطعنامه ۲۷۲۸ شورای امنیت (۲۰۲۴) است که خواستار آتش‌بس فوری در نوار غزه است. علیرغم درخواست‌های صریح شورای امنیت این رژیم اشغالگر به جنگ بی‌رحمانه خود علیه مردم فلسطین و حملات نظامی خود در رفح ادامه می‌دهد و آشکارا و به صورت تحقیرآمیزی خواسته‌های شورای امنیت را نادیده می‌انگارد.

۵. رژیم اشغالگر باید در نهایت مسئولیت کامل عواقب اقدامات خود را بر عهده بگیرد. شورای امنیت می‌بایست به اقدامات بی‌ثبات‌کننده و غیرمسئولانه رژیم اسرائیل و همچنین جنایات این رژیم علیه مردم فلسطین و سایر ملت‌های منطقه رسیدگی کند؛ این اقدامات تهدیدی واقعی برای صلح و امنیت منطقه‌ای و بین‌المللی بوده و توجه فوری و اقدام قاطع شورای امنیت را می‌طلبد.

۶. مایلم از فرصت استفاده کرده و اتهامات بی‌اساس و لفاظی‌های تحریک‌آمیز نماینده رژیم اسرائیل علیه کشورم و مقامات عالیرتبه ایران در جریان نشست مورخ ۱ مه ۲۰۲۴ (۱۲ اردیبهشت) مجمع عمومی سازمان ملل متحد پیرامون بررسی تصمیم ایالات متحده آمریکا در خصوص وتوی پیش نویس قطعنامه شورای امنیت درباره عضویت کامل کشور فلسطین در سازمان ملل، را قویاً محکوم و رد کنم.

هدف از این‌گونه ادعا‌های بی‌اساس، سخنان نفرت‌انگیز و نیز مقصر دانستن سازمان ملل و مقامات آن، صرفاً منحرف کردن توجه بین‌المللی از جنایات شنیع و نسل‌کشی مداوم این رژیم آپارتاید علیه مردم فلسطین در نوار غزه است.

موجب امتنان خواهد بود چنانچه مکاتبه حاضر به عنوان سند شورای امنیت ثبت و توزیع شود.

منبع: خبرگزاری ایرنا

دیگر خبرها

  • فرهنگ شادی مشروع در جامعه نهادینه شود
  • تولد فرزند شهید حادثه تروریستی کرمان + عکس
  • تولد فرزند شهید حادثه تروریستی کرمان +عکس
  • نیروهای فرانسوی در اوکراین هدف مشروع ارتش روسیه خواهند بود
  • گروه‌های مقاومت در پاسخ مشروع ایران به رژیم اسرائیل دخیل نبودند
  • ایروانی: هیچ یک از گروه‌های مقاومت در اقدام مشروع ایران علیه اسرائیل دخیل نبودند
  • ضعف فرانسه در تامین امنیت هوایی المپیک پاریس
  • دادگاه رسیدگی به اتهامات گروهک تروریستی منافقین
  • قاضی دهقانی: میزبانی از اعضای گروهک منافقین جرم محسوب می‌شود
  • صیانت از آزادی‌های مشروع در سند تحول قضایی